Curriculum

Afstudeer richtingen
Er zijn 4 afstudeer richtingen (deze mogen gecombineerd worden):

1. Rijkunstig Instructeur
Het zwaartepunt van de lessen bestaat uit het bereiken van het verzamelde werk aan de hand en onder zadel en de praktische biomechanica daartoe. Paarden motiveren tot het willen verzamelen is daarbij de sleutel.

2. Rijkunstig Revalidatie trainer
Het zwaartepunt van de lessen bestaat uit het begrijpen van contra verzameling vs horizontale balans en de biomechanica van het paard. Je krijgt de tools paarden te helpen genezen van bewegingsproblemen en andere gezondheidsaandoeningen. Trainers van Equus Universalis hebben al veel 'ongeneeslijke' en 'hopeloze' gevallen weer gezond en wel aan het functioneren gekregen. Daarnaast is er een unieke kennis overdracht aangaande het helpen verwerken van trauma's bij Paarden. Zwaar getraumatiseerde paarden blijken hierbij weer gelukkig te kunnen gaan functioneren. Voor de afstudeerrichting revalidatie trainer is het nodig dat je bent geschoold in minimaal één aanvullende 'therapie', bijvoorbeeld osteopathie, aromatherapie, bloesemremedies, massage, gedragstherapie en ga zo maar verder. Deze hoeft niet persé vóór aanname van de opleiding afgerond te zijn, echter wel vóór het ontvangen van het diploma Equus Universalis revalidatie trainer.

3. Rijkunstig Kinder instructeur
Het zwaartepunt ligt op het rijkunstig opleiden van pony's en paarden aan de hand en het lesgeven onder zadel zodat kinderen zeer hoogwaardige rijkunstige lessen kunnen volgen met deze pony's onder jouw 'hands on' begeleiding. Kinderen zijn immers de toekomst.

4. Instructeur Dressuur aan de hand
De Dressuur aan de hand instructeur specialiseert zich gedurende de opleiding in dressuur aan de hand en werk in vrijheid. Het doel is mensen les te geven in het paarden aan de hand opleiden tot en met piaffe. Hieraan voorafgaand leert men alle zijgangen en andere belangrijke oefeningen in stap en draf en eventueel galop. Maar ook specialistisch longewerk en werk in vrijheid maken deel uit van de expertise van de afgestudeerde dressuur aan de hand instructeur. Rijden maakt voor de dressuur aan de hand instructeur geen deel uit van de opleiding.

Het is ook mogelijk les bij te nemen en in 2, 3 of 4 richtingen examen te volgen.

Les frequentie
Je hebt een dag in de maand les, 10 dagen per jaar. Het eerste deel van de dag bestaat uit een theoriecollege, het tweede deel uit praktijk. Je kunt regelmatig je eigen paard meenemen maar dit is geen verplichting.


Examens
De theorie examens (zowel aan het einde van het eerste als aan het einde van het tweede leerjaar) nemen ongeveer 2 uur in beslag en vinden op locatie plaats te Schinnen (NL). Ze vallen binnen de lesdagen.
Praktijk examens (zowel aan het einde van het eerste als aan het einde van het tweede leerjaar) kun je afleggen in Schinnen, op locatie of via video. Deze vallen buiten de lesdagen.
Je eind scriptie en theorie examen wordt besproken in Schinnen of telefonisch.
Examens kunnen bij niet slagen herhaald worden.


Niveau
MBO/Beroepsonderwijs

Groepsgrootte
Het maximum aantal leerlingen per klas is 6, zodat iedereen ruim voldoende aan de beurt komt in de praktijklessen en intensief begeleid kan worden. Het minimum aantal is 3 leerlingen.

Uren belasting
Buiten de lesdagen om heb je steeds ongeveer een maand de tijd om de behandelde theorie en praktijk te bestuderen en te oefenen met de paarden die je traint. De uren belasting hiervoor is afhankelijk van je instapniveau.

Docenten

Hoofd docent:
Sandy van den Goorbergh, Equus Universalis instructeur en natuurgeneeskundige voor paarden.

Docent:
Sylvie van den Goorbergh, Equus Universalis instructeur, pedagoge, (ruiter)yoga docente

Gast docent:
Paardenarts en Tandarts Dr. Hilde Schillings

Gast docent:
Josepha Guillaume, oprichtster van Equus Universalis

Lesdagen buiten de opleiding:
Voor wie wil afstuderen op de richting Rijkunst raden wij aan minimaal eenmalig mee te rijden met de Spaanse Rijschool clinic van Bereiter Helmut Oberhauser, die 4 tot 6 lessen per jaar op locatie in Zuid-Limburg (NL) verzorgt.

Diploma uitreiking
De diploma uitreiking vindt plaats op afspraak in groep. U draagt een square cap, kleed en er vindt een ceremonie plaats met eed aflegging, waarbij familie van harte welkom is. 
 
 
 
 
 
 

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

Neem contact met ons op

Heeft u nog vragen? Stuur ons een bericht!